Linda Van Dessel uit Duffel is Korte Keten Kop 2021

Rechtstreeks je voedsel bij de boer kopen zit in de lift. Tijdens de Week van de Korte Keten, van 15 tot 23 mei, wordt dit extra in de kijker gezet. De inwoners van de provincie Antwerpen verkozen via een online stemming Linda Van Dessel van hoevewinkel Recht van ’t Veld in Duffel tot dé Korte Keten Kop 2021. Een jaar lang is zij de ambassadeur van de korte keten in de provincie Antwerpen. Tijdens de campagneweek zet het provinciebestuur de korteketenverkoop via verschillende verkooppunten extra in de kijker. Verspreid over de provincie zijn er verscheidene coronaproof activiteiten, waaronder heel wat fiets- en wandeltochten langs korteketenproducenten.

Linda werd op 14 mei uitgeroepen tot Korte Keten Kop 2021 in de provincie Antwerpen. Uit een selectie van 5 eerder verkozen laureaten won Linda een online stemming bij het grote publiek. De Duffelse plattelandsondernemer wist 1153 stemmen te verzamelen, bijna één derde van alle uitgebrachte stemmen. In totaal werden er in enkele weken tijd 3631 stemmen uitgebracht via www.weekvandekorteketen.be.

De laureaten

Jan Valckx van De Lommerte in Laakdal biedt hoevevlees van Fleckvieh-runderen en biologische buitenvarkens aan. Je kan er ook zelf bloemen plukken en groenten en fruit van collega-bioboeren kopen. Naast de hoevewinkel en de zelfpluk kan je ook bestellen via de webwinkel. Jan wil consumenten meegeven dat ze kunnen zorgen voor een leefbaar inkomen voor landbouwers door lokaal te kopen. Alle producten zijn gezond, duurzaam geteeld en supervers. Korte keten tovert het erf ook om tot een ontmoetingsplek.

De Lommerte

Bart Verstraete teelt biologische groenten, fruit en bloemen op ’t VremdVeld in Vremde (Boechout). Hij stapte in de korteketenverkoop om voedselkilometers te beperken en kraakverse producten aan te bieden via een korte keten. Het persoonlijk contact met de klanten, die hun groenten komen halen en hun bessen zelf plukken, staat centraal. De zelfpluk in een mooie omgeving is voor veel klanten een moment van onthaasting en dus een mooi voorbeeld van landbouwbeleving.

Vremdveld

Mitch Verhaegen van EiGeel – Eieren verkoopt vrije uitloop eieren via een automaat. Je vindt er ook producten van collega-landbouwers. Via de korteketenverkoop op het erf brengt Mitch pluimveehouderij dichter bij de consument. Ideaal voor een breder draagvlak en een fijn persoonlijk contact tussen landbouwer en klant.
Eigeel

Bart Vanbroekhoven staat bij het nomadische landbouwbedrijf Kemp vzw uit Geel/Mol in voor de korteketenverkoop van het lamsvlees en de wol. De kuddes van Kemp vzw zie je grazen in natuurgebieden, industrieterreinen, weides… in de Kempen en Antwerpen. Er zit een verhaal achter het lamsvlees van Kemp vzw: hun schapen stimuleren de biodiversiteit door te grazen en insecten en zaden te verspreiden tijdens hun tochten.

WVDKK_2021_AffichesLaureaten_BartKempVZW_Geel-Mol

Linda Van Dessel runt samen met echtgenoot Raf het familiebedrijf Recht van ’t Veld. Naast eigen vollegrondsgroenten en chrysanten verkopen ze ook groenten, vlees en zuivel van collega-landbouwers in hun sympathieke hoevewinkel. De korteketenverkoop levert volgens Linda enkel voordelen op: voor consument én producent!


Recht van 't veld