Korte Keten in de provincie Antwerpen

Op bijna de helft van het grondgebied van de provincie Antwerpen zijn landbouwers dag in dag uit bezig met ons voedsel. Een 200-tal van die ondernemers spant zich als korte keten-producent in om lokaal lekkers op een laagdrempelige en aangename manier voor te schotelen. Bij hen kan je in een hoevewinkel, automaat, pluktuin, op de markt … terecht en koop je dus rechtstreeks bij de producent. Je gaat naar huis met kraakverse producten en weet waar jouw voedsel vandaan komt. Tijdens de Week van de Korte Keten kan je leuke activiteiten meepikken. 

We leerden onze korte keten kopers deze zomer beter kennen

Tijdens de Week van de Korte Keten brachten we lokaal winkelen bij de boer(in) extra onder de aandacht. We verlegden onze focus in 2022 van de korte keten-verkopers naar de Korte Keten Kopers. Via allerlei manieren sprokkelden we getuigenissen en verhalen van korte keten-kopers. Al deze verhalen bundelden we in een mooie publicatie Samen voor Korte Keten: tips en verhalen. Benieuwd? Bekijk dit handzame boekje online en/of bestel enkele exemplaren via korteketen@provincieantwerpen.be

De mooie verhalen uit de Korte Keten Kopers campagne

Via een schiftingsvraag maakten deelnemers die een getuigenis deelden ook kans op mooie prijzen. De winnaar is Elie uit Zwitserland die tijdens de zomer enkele maanden in Mechelen woonde omdat hij werkte aan een stopmotion-animatiefilm. Zijn werk als regisseur brengt hem binnenkort weer voor een tijdje naar onze provincie. Hij vertelde ons over zijn korte keten-ervaringen op de zaterdagmarkt in Mechelen: “Tijdens mijn eerste weekend in België, kwam ik hier op de markt, op zoek naar lokale producten. Ik vroeg uitleg en de boeren van dit kraam vertelden me alles: wat ze telen, hoe ze samenwerken met anderen. Ik hou ervan om lokale groenten en fruit te ontdekken zoals kersen en bessen… Jammer genoeg moest ik vorige keer net voor het aspergeseizoen weer naar Zwitserland! Als ik in Mechelen ben, kom ik elke zaterdag op de zaterdagmarkt langs en koop ik fruit, groenten en kruiden rechtstreeks van de boer. Korte keten kopen is goed voor alles: de lokale economie, het milieu, er is een verbinding met de boer, we praten meer met elkaar, de producten smaken beter in het juiste seizoen en er is minder transport nodig.” 

Neem contact op met  provincie Antwerpen via korteketen@provincieantwerpen.be.