Stem op je favoriete Korte Keten Kop in Vlaams-Brabant

Provincie Vlaams-Brabant gaat op zoek naar een Korte Keten Kop. Welk van deze gezichten is voor jou het boegbeeld van korte keten verkoop? Stemmen kan via onderstaande knop en dat nog t.e.m. 14 augustus.De 5 laureaten

Fruitbedrijf Billens - Van Laer uit Gooik

In het jaar van de Brusselse Expo, in 1958, begonnen de ouders van Luc Billens met hun fruitbedrijf in Gooik. Ondertussen zet Luc met zijn vrouw Lea Van Laer de zaak verder en is hun assortiment flink uitgebreid. In hoofdzaak worden er appelen en peren geteeld maar ook aardbeien, kiwibessen en reuzepompoenen. “Veel klanten zeggen dat onze appelen en peren lekkerder smaken dan die uit de winkel”, klinkt het.

“Wellicht zit er iets in de grond dat ons fruit zo goed maakt”

Hof te Berchemveld uit Sint-Laureins-Berchem (Sint-Pieters-Leeuw)

Van het kweken van het voedsel op de velden, de verzorging van de dieren tot de uiteindelijke vleesverwerking. Hoeveslagerij Hof te Berchemveld doet alles zelf! “Onze toonbank focust vooral op vers vlees en bereidingen”, horen we bij de familie Leyssens. “Wat  erin ligt, is uitsluitend met onze eigen handen verwerkt.”

“Passie voor vlees zit in ons bloed!”

 

Puur Framboos uit Kersbeek-Miskom (Kortenaken)

Bloed kruipt waar het niet gaan kan. Enkele jaren geleden besloot tuinbouwer Filip Van der Velpen, zoon van een fruitboer, het roer om te gooien. In 2019 richtte hij, samen met zijn vrouw Caroline Torbeyns, Puur Framboos op.  Ze kozen voor lokaal geteelde frambozen na hun eigen ervaring en heel wat marktonderzoek. “We trekken volop de kaart van de korte keten en zetten sterk in op beleving”, klinkt het.

“Tijdens het plukken van frambozen vergeet je al je zorgen”

De Kleur van Hier en Nu uit Sint-Martens-Bodegem (Dilbeek)

Korte Keten is niet alleen voedsel, ook bloemen kunnen volgens het principe aangeboden worden. Katarine Bouckaert van De Kleur van Hier en Nu heeft een zelfpluktuin waar bezoekers, eenmalig of met een abonnement, boeketjes kunnen samenstellen. “Sommige  bezoekers  wanen zich een kind in een bollenwinkel”, lacht ze. “De kleurenpracht in het seizoen is ook bijzonder  rustgevend.

“Instant geluksgevoel tussen de bloemen”

Hoevevlees Van het Lindeveld uit Linter

Op de graslanden rond het veebedrijf Van het Lindeveld in Melkwezer (Linter) zie je de koeien en hun kalfjes samen buiten grazen.  Aan de basis van dit beeld liggen Freddy Bottu en Carine Donvil die in 1984 gestart zijn met het bedrijf. Ondertussen staat hun zoon Tim al 9 jaar mee aan het roer. “Maar eigenlijk is heel de familie erg betrokken in dit familiebedrijf” zegt zijn vrouw Dorien Bruynseels.

“We willen landbouw, natuur en omgeving verbinden!”