“Eet je van mijn gamba’s, dan wil je er geen andere meer!”
Gamba’s uit Vlaams-Brabant? Jawel, ze bestaan! Kweker Eric De Muylder zit al zijn hele leven in de garnalenbranche. Door alle opgebouwde expertise startte hij zijn eigen kwekerij.
“Of er een smaakverschil is? Natuurlijk, onze gamba’s zijn 100% een ander product”, licht hij toe. “Je kan het in niets met elkaar vergelijken: textuur van het vlees is steviger, knapperiger… Geen caoutchouc. Als je van mijn gamba’s proeft, wil je er geen andere meer! We zijn de enige gambakwekerij in België. In het begin importeerde ik nog larfjes maar daar ben ik van afgestapt. Met succes. We zitten nu aan de vierde generatie.”
“Eigenlijk kan je onze gamba’s het best vergelijken met een biefstuk”, legt hij uit. “Komt die uit de diepvries dan is die taai want al het sap is er uitgelopen. Net hetzelfde met onze gamba’s. Die worden manueel getrieerd en gaan dan levend op ijswater. In de grote kwekerijen worden ze met kilo’s verwerkt. Als er een kippenstal wordt leeggemaakt, gaan de dode dieren niet naar het slachthuis. Bij garnalen dus wel. Dan krijg je een platte, grijze brij op je bord die naar niets smaakt.”