Woeste Goesting uit Oud-Turnhout

“Mijn moestuin vormt een toegangspoort tot de natuur van de Kempen,” vertelt Christine Roelofs (50) met een sprankel in de ogen. Ze teelt, plukt en oogst niet alleen wat haar tuin en serre opleveren, maar struint ook regelmatig door natuurgebieden in de buurt om eetbare wilde planten en kruiden te plukken. “Alles wat ik klaarmaak, is zoveel mogelijk lokaal!”

Toen Christine acht was, koesterde ze oneindig veel bewondering voor de prachtige moestuin van haar tante. Ze besloot: “dat wil ik later ook”. Sindsdien is ze gefascineerd door wilde planten die bruikbaar zijn voor de mens en door groenten die je niet in de winkel vindt. Ze bouwde een grote kennis op van wat er allemaal groeit en bloeit in onze eigen omgeving, en ontwikkelde heel wat unieke recepten en bereidingen. Tien jaar geleden zag Woeste Goesting het levenslicht.

“Languit in het gras liggen tussen twee gerechtjes door? Of bij het vuur zitten? Ga gerust je gang!”

Christine Roelofs, Woeste Goesting

Van al het lekkers dat Christine uit de tuin en de natuur haalt, laat ze graag iedereen mee proeven. Bij Woeste Goesting kan je terecht voor een fantastisch zesgangendiner. Je reserveert een plaatsje en spendeert een hele namiddag in de serre (’s winters) aan een lange tafel in de zalige tuin. Je proeft en beleeft de moestuin met al je zintuigen. “Hier zijn geen etiquetteregeltjes. Je geniet heel ontspannen van een culinaire namiddag. Heb je zin om even languit in het gras te liggen tussen twee gerechten door? Of om bij het vuur te zitten? Ga gerust je gang,” vertelt Christine.

Een verhaal op je bord

Christine gaat steeds op zoek naar nieuwe eetbare planten en groenten. Vlees, vis en wild haalt ze bij korte keten-handelaren uit de buurt. “Door te koken met alleen maar lokale ingrediënten vertel ik een verhaal. Het verhaal van onze streek. Ik vind het fantastisch om mensen te verrassen en soms zijn bezoekers helemaal ontroerd door alles wat ze hier proeven,” lacht Christine. “Dat is zo fijn aan korte keten: met beide voeten  in de tuin, kort bij de bron ervaren mensen het seizoen waarin we zitten en wat er op dát moment allemaal voor eetbaars groeit.”

“Alles wat hier op je bord komt, is korte keten.”

Christine Roelofs, Woeste Goesting

De bereidingen van Christine gaan ook de deur uit. Ze zitten in de Streekproductenmand van Turnhout en worden ook verkocht bij Dille & Kamille in Turnhout en in het bezoekerscentrum van natuurgebied Landschap De Liereman. Heel wat kruiden komen immers uit dat natuurgebied, dus dat is voor wandelaars best bijzonder. Ook het contact met andere lokale, kleinschalige producenten is voor Woeste Goesting heel waardevol. “We ondersteunen elkaar door elkaars producten te gebruiken. Samenwerken verbindt mensen met elkaar. Wat hier op je bord komt, is korte keten. Zelfs de eitjes komen van mijn eigen Kempische hoenen,” besluit ze.

3 redenen waarom Woeste Goesting de titel Korte Keten Kop verdient:

  • Christine Roelofs heeft een onmetelijke liefde voor wat de streek ons schenkt. En ze is bovendien een kok met het talent om er heel bijzondere bereidingen mee te maken.
  • Haar missie is om mensen te laten merken hoe lekker alles is, elk seizoen opnieuw. Zo bewijst ze dat ook kool en rapen in de winter bijvoorbeeld verrassend lekker zijn.
  • Bij Woeste Goesting krijg je korte keten op je bord en alle verse ingrediënten worden vooral  geplukt of gekweekt dichtbij Oud-Turnhout, op het ritme van de seizoenen

Tijdens de Week van de Korte Keten kan je bij Woeste Goesting deelnemen aan een walking diner in de wilde proeftuin van de Kempen. Kijk zeker ook even naar de andere activiteiten in de buurt!