Melkerhei uit Linter

“Ook het voeder is korte keten”

Pieter Arnauts en zijn moeder Martine Kinnart vormen de spil van Melkerhei. Toen die laatste het plan opvatte om melk terug op een pure manier te verwerken, trok hij zijn mama over de schreef om er mee in te stappen.

“Ik dacht: waarom verwerken we de melk van het bedrijf van mijn vader, die het bedrijf in 1987 overnam van zijn schoonmoeder, niet zelf”, zegt hij.

De vroegere tractorgarage werd omgevormd tot een melkverwerking. “Ik kon een vulmachine en automaat op de kop tikken en heb het gewoon gedaan”, voegt hij eraan toe. “We hebben een rechtstreekse lijn melk lopen van de melkinstallatie naar de verwerking. Hierdoor kunnen we, tijdens het melken, meteen kaas maken. Zoals onze slogan ‘ontdek het pure’ luidt, voegen we geen bewaar- of bindmiddel toe en dat proeven mensen.”

Niet alleen de producten van Melkerhei zijn korte keten, ook het voeder van de koeien. “Het gras en de maïs telen we zelf”, legt hij uit. “De bierdraf komt van de brouwerij van Hoegaarden, de bietenpulp van de Suikerraffinaderij in Tienen.”

Over een echte hoevewinkel beschikt Melkerhei niet, maar wel over een foodtruck. “Om zo mobiel mogelijk te kunnen zijn als winkel“, aldus Martine. “De consument staat tegenwoordig mijlenver af van de voeding en de landbouw. Laatst kregen we een vraag: die boter, is dat om te bakken of te smeren. Dan weten we: er is werk aan de winkel.”

“Met wijgaanvoorpuur.be proberen we zoveel mogelijk bedrijven aan te sporen om met lokale producten te werken. Dat gaat van bakkers tot horecazaken. Hoeveel mensen ons zeggen: wij verdragen geen gewone brikkenmelk maar jullie melk wel!”

Tijdens de Week van de Korte Keten organiseert Melkerhei een kookwedstrijd. Kijk zeker ook even naar de andere activiteiten in de buurt!