Het Boerenijsje uit Loenhout

In Loenhout, Wuustwezel, vinden we een droomplek die tot in het centrum van Antwerpen gekend is. Het is de melkvee- en ijsjeshoeve van Mieke, Sofie en Evelien Aertsen. De drie zussen van amper dertig produceren hier een indrukwekkend aantal ijshoorntjes en pannenkoeken. Welkom op Hoeve Het Boerenijsje.

Al in 1993 besefte papa Aertsen dat de klassieke melkveehouderij heel wat risico’s inhield. Toen een bakker uit de streek zijn ijsmachine mét recept te koop zette, aarzelden ze niet. De eerste boerenijsjes werden opgesmuld rond de keukentafel, maar al snel was de interesse te groot en kreeg de boerderij een eigen verbruikzaal met tafeltjes en stoelen.  

“We zien met eigen ogen mensen blij worden van onze producten. Dat is het waardevolle aan Korte Keten.”

Mieke Aertsen, Het Boerenijsje

Intussen smullen jaarlijks wel 60.000 mensen van de heerlijke ijsjes en pannenkoeken van het Boerenijsje, op de boerderij of aan één van de ijskarren of pannenkoekentrucks. En dat aantal groeit elk jaar. “We vinden het heel belangrijk dat mensen van dichtbij beleven hoe het er op de boerderij aan toe gaat,” vertelt Mieke, “dat vinden we zo waardevol aan Korte Keten: het persoonlijk contact! We zien met eigen ogen mensen blij worden van onze producten.”

Trots op ons team

Het Boerenijsje groeide uit van gangbare melkveeboerderij tot een bloeiende ijsjes- en pannekoekenhoeve waar altijd leven in de brouwerij is. Heel wat mensen uit de streek vonden er dankzij de vele smullers een (studenten)job. “Wanneer ik op zondagavond de deur van de eetruimte achter me sluit, en ik besef dat onze producten weer voor honderden blije gezichten hebben gezorgd, dan ben ik een tevreden mens,” vertelt Mieke, “ik ben echt trots op wat we hier met de zussen en het hele team voor elkaar krijgen.”

“Kinderen komen hier aan en worden boer.”

Mieke Aertsen, Het Boerenijsje

Het boerenijsje is geen klassieke veeboerderij, en zelfs geen klassieke ijsjesboerderij. Via initiatieven als boerenontbijten, een maïsdoolhof en pannenkoekendagen laten de zussen iedereen op een heerlijke manier kennis maken met de boerenstiel. “Voor gezinnen met kinderen is dit een paradijs: koeien zien, kalfjes aaien, volop ruimte om te spelen en te rennen. Kindjes komen hier aan en we zien hen boer worden,” lacht Mieke.

3 redenen waarom Het Boerenijsje de titel Korte Keten Kop verdient:

  • de drie zussen glimmen letterlijk van trots als ze over hun koeien, over lekkere ijsjes of blije klanten vertellen.
  • ze vinden dat hun boerderij en het ontvangen van bezoekers niet zonder elkaar kunnen. Korte Keten maakt hen én hun gasten gelukkig.
  • de deuren zwaaien hier zeven dagen op zeven open om iedereen rechtstreeks kennis te laten maken met het boerderijleven.

Tijdens de Week van de Korte Keten kan je bij Het Boerenijsje deelnemen aan een boerenontbijt of boerenbrunch. Kijk zeker ook even naar de andere activiteiten in de buurt!