Bart van de Heerlijkheid – Vladslo/Diksmuide

“De liefde voor onze stiel smaak je meteen”

Bart Syryn (36) beheert met hoeveslagerij De Heerlijkheid de hele voedselketen zelf

Geef Bart van De Heerlijkheid JOUW stem In het weekend kan het al eens drummen zijn in hoeveslagerij De Heerlijkheid in Vladslo. “Ik vind het nog steeds een hele eer dat klanten speciaal de moeite doen om tot bij ons een lekker stukje vlees te kopen”, zegt Bart Syryn die samen met zijn vrouw Joke (34) en twee spruiten Lize (7) en Léon (4) voor de vrolijke noot zorgt op de varkensboerderij. Op dinsdagavond verkoopt de Heerlijkheid ook bereidingen op de buurderij in de 4AD te Diksmuide.

“Ik heb er altijd van gedroomd iets ‘op mezelf’ te doen. Met De Heerlijkheid maak ik die droom helemaal waar. Van meet af aan was het mijn bedoeling 100% in te zetten op duurzaamheid en kwaliteit. De slagzin ‘van graankorrel tot gedroogde worst’ maakt meteen duidelijk dat we de hele voedselketen zelf beheren. Dit jaar bouwen we nog een extra stal waar we onze biggetjes kunnen laten geboren worden. Onze bereidingen maken we af met kruiden uit de eigen tuin. De liefde voor onze stiel smaak je meteen in onze verse producten.”

In de stallen hebben de varkens veel loopruimte. Op de grond ligt een dikke laag verse stro. “We hergebruiken het stro als bemesting op het land. De keten blijft gesloten.”

Bart en Joke zitten niet stil. De creativiteit bruist. Zo ontwikkelde Bart samen met een bevriend chef-kok gefermenteerde worsten in drie verschillende smaken. “Het was een tijdrovend proces, maar we vinden het leuk onszelf regelmatig her uit te vinden.”

Er verblijven een honderdtal varkens op de hoeve. “We houden het bewust kleinschalig. Nu verwerken we maximaal tien varkens per week en dat is voldoende.”

Op 4 mei organiseert De Heerlijkheid een echte ontdekkingsworkshop over het varken en de ambacht.
Ontdek alle activiteiten in West-Vlaanderen